Som lesere av litteratur er vi opptatte av gode historier som fortelles på en fengende måte. Dersom en historie er sann, og protagonisten også er forfatteren, får et litterært verk en ekstra dimensjon og økt underholdningsverdi. Både kjente og mindre kjente mennesker som skriver selvbiografier har ofte interessante historier fra livene sine de ønsker å formidle, og beskriver således livets oppturer og nedturer med stor innlevelse.
Ethvert liv har en begynnelse, en midtre del og en slutt, og enkelte har hatt det såpass turbulent at de har hatt en trang til å skrive om det. Tenk bare på Anne Frank og hennes dagbok. En ung jentes liv under andre verdenskrig har fascinert lesere over hele verden, og dagbokens brå slutt gjør det hele enda mer intenst. De fleste selvbiografier byr riktignok på et mer langvarig liv, og disse bør særlige unge mennesker lese.
De som har levd lenge har livserfaring fra langt tilbake, og kan gi unge lesere et perspektiv på livet som er basert på mer erfaring og informasjon enn unge har tilgjengelig. Der de unge er flinkere på å tipse om hvor det er best å kjøpe deksel til iPhone Xs Max, har de som er litt eldre flere anekdoter og minner fra en svunnen tid de kan dele med oss. Den yngre garde har derfor godt av å lese selvbiografier fra eldre personer som har opplevd det ene og det andre.
Det kan være inspirerende å lese om hvordan personer som har gjort seg bemerket i samfunnet vokste opp, hvilket forhold de hadde til familiene sine, hva de drømte om som barn, hva slags venner de hadde, hvordan lærerne på skolen var på deres tid, hvordan de etter hvert skulle nå drømmene sine (enten det var som rockestjerne, skuespiller, skribent, politiker, etc.), hvordan de møtte deres fremtidige livsledsagere og hvordan de vitnet tiden de levde i og verdenshistorien.
Malcolm X sin selvbiografi er en blant mange som er å anbefale, og Rolling Stones-gitaristen Keith Richards’ Livet bør sjekkes ut for de som vil oppleve litt musikkhistorie. Becoming av Michelle Obama har nylig begynt å gjøre furore, og Nelson Mandelas Long Walk to Freedom burde være interessant for alle. Jeg er Malala er også en meget god selvbiografi, selv om forfatteren er ganske ung. Malalas turbulente liv viser at du ikke trenger å ha levd lenge for å ha livserfaring.
Livet er som en lang fortelling i seg selv, og det finnes nok av livshistorier som er verdt å få med seg. De ovennevnte er bare noen få i en lengre liste av biografier som bør leses av både unge og eldre som vil ha en god historie, og som kanskje selv trenger inspirasjon i livet.